Case Study 2 - Barn Conversion


Stud partition walling MickletonThis 18th century barn is located in a rural location at some 800 feet above sea level giving it views across open countryside as the image to the right shows.

Some historic work had been undertaken to the barn over the years and our company set about completing the conversion in March of 2017. One of the main challenges was to design and install an infrastructure of plumbing and electrical services which would have to serve the building in all areas and on two levels.

 


  
 
Internal work

Stud partition walling MickletonThe work required to complete the conversion was comprehensive and a high vaulted ceiling section of the barn required internal scaffolding in order to reach the ceiling apex at around 25 feet.

The existing internal structure has was partly stone faced and many stone elements were also in place. Some banker masonry was required to complete some of the stonework in the main barn area and areas of facing stonework was finished in lime sand pointing.

Four substantial open trusses remained on view in the largest section of the building and an impressive line of 6 open trusses formed the proposed kitchen.

 


Division of rooms on the first floor was undertaken with a brief of retaining historic timberwork within view whilst walls and doorways had to be fitted around the existing timber structures. A stone staircase gives access to one of the first floor bedrooms.

Each of the bedrooms had their own e-suite bathrooms which posed some interesting challenges with regard to routing of supply pipework and waste systems.

A mezzanine section of the barn creates a dramatic first floor area and there are a number of interesting rooms and areas accessed via stonework apertures.




The substantial internal floor area gave potential to cold floors in wintertime and the cooler seasons, for this reason a wet underfloor heating system was installed throughout the ground floor of the whole barn complex with the exception of one room.

An impressive matrix of pipework was installed to create a heating system that would bring the necessary warmth to the floors and a circulating hot water system was installed in order to supply hot water to the taps with very little delay.

The whole system was connected to a remote boiler located in a plant room away from the main building.




Gallery of completed project

 


 




back




Home
| Guarantees | Data protection | Terms & Conditions | Contact

T I Jones Building - General Building Contractors for Mickleton, Chipping Campden,
Broadway, Stratford upon Avon and the North Cotswolds
Member company of the Guild of Master Craftsmen

 
 
Website by Blue WebGenie   |  © Copyright 2018 tijonesbuilding.co.uk